0
м. Одеса, вул. Одарія, 2 +38 (063) 781 02 02 mobileplanet.ua logo Без вихідних з 09:00 до 19:00
Компанії 13 років
445 відгуків
0
0
0

Друзi! Працюємо без вихідних. Дзвоніть за контактними номерами. Раді допомогти Вам підібрати потрібний гаджет.

Як дізнатися скільки оперативної пам'яті на моєму ПК

Як дізнатися скільки оперативної пам'яті на моєму ПК
Вибираючи персональний комп'ютер, просунуті користувачі завжди впевнені у його технічних характеристиках – об'ємі оперативної пам'яті, жорсткого диска, продуктивності процесора та інших. Але як дізнатися скільки оперативної пам'яті на ПК, якщо Ви не розумієтеся на питанні?
65003, Украина, Одесская область, Одесса, улица Одария, 2/1
Телефон: +38 (067) 539-57-69

Якщо ви шукаєте інтернет-магазин ноутбуків у Львові і бажаєте купити дешево ноутбук зі складу за хорошою ціною від постачальника - рекомендуємо ознайомитися з асортиментом нашого каталогу.

Показник оперативної пам'яті – неймовірно важливий, адже від нього залежить та швидкість, з якою Ваш персональний комп'ютер оброблятиме інформацію і те, чи зможе він взагалі «потягнути» виконання якогось завдання. Звичайно, обсяг оперативної пам'яті насамперед важливий для тих, хто запускає на своєму ПК сучасні ігри, що вимагають значних ресурсів комп'ютера. Однак, якщо Ви працюєте в таких програмах як Adobe Photoshop, Corel Draw та іншому серйозному ПЗ – для Вас хороші потужності оперативної пам'яті також матимуть критичне значення.

У цій статті ми поговоримо про те, як дізнатися скільки оперативної пам'яті на ПК, за яким Ви працюєте, та розглянемо існуючі методи отримання інформації про встановлену оперативну пам'ять для найпопулярніших операційних систем – Windows, Linux та MacOS.

Як подивитися скільки оперативної пам'яті на Windows

Зважаючи на те, що найпопулярніша операційна система на даний момент – це Windows, давайте спочатку розберемося, як подивитися скільки оперативної пам'яті на Windows.

Для цього існує кілька способів. Через меню «Пуск»:

  • Windows 7 та XP — натисніть правою кнопкою миші на меню «Пуск», у меню виберіть «Панель управління». У новому вікні виберіть «Система», потім «Додаткові параметри системи». Після цього з'явиться вікно з інформацією про систему, в якому Ви знайдете необхідну інформацію про обсяг встановленої пам'яті (ОЗП).
  • У новітніх версіях ОС – 8 та 10 версії Windows, — подивитися обсяг RAM ще простіше. Клацніть правою кнопкою мишки на меню «Пуск», виберіть параметр «Система». У вікні Ви побачите рядок «Оперативна пам'ять» і дізнаєтесь про актуальне значення.

 Показник оперативної пам'яті на Windows 7
Показник оперативної пам'яті на Windows 7

Також, Ви можете дізнатися обсяг RAM через Диспетчер завдань:

  • Для Windows 8 і 10 увійдіть у Менеджер завдань (Ctrl+Alt+Delete → Менеджер завдань)
  • У списку ліворуч виберіть вкладку «Пам'ять» — там Ви знайдете потрібне значення
  • Для більш старих версій Windows — також увійдіть в Менеджер завдань вказаним вище методом
  • Виберіть вкладку «Швидкодія». Внизу, у рядку «Фізична пам'ять», буде потрібне значення.

Також Ви можете перевірити обсяг RAM через меню «Властивості» — і, мабуть, цей спосіб можна назвати найпростішим:

  • Зайдіть до «Мій комп'ютер».
  • Клацніть правою кнопкою на будь-якій порожній ділянці вікна. У меню виберіть «Властивості».
  • У вікні Ви знайдете потрібну інформацію.

 Обсяг оперативної пам'яті комп'ютера в меню «Система»
Об'єм оперативної пам'яті комп'ютера в меню «Система»

Як дізнатися скільки оперативної пам'яті через BIOS?

Бують ситуації, коли Вам необхідно дізнатися скільки оперативної пам'яті через BIOS, не заходячи до системи. Для цього зайдіть у BIOS за допомогою натискання клавіші Delete або F2 під час завантаження системи. У категорії «Main» ви знайдете актуальну інформацію у відповідному рядку.

 де в BIOS знайти обсяг ОЗУ
де в BIOS знайти обсяг ОЗП

Як дізнатися скільки оперативної пам'яті на Linux

Якщо Ви використовуєте Linux, у цій операційній системі дізнатися скільки оперативної пам'яті на Linux Вам допоможуть кілька простих команд, які необхідно прописати в консолі (викликати консоль можна комбінацією клавіш Ctrl+Alt+T):

  • free -m
  • top
  • htop
  • dmidecode -t 17.

При цьому кожна з вищевказаних команд виведе на екран інформацію не тільки про обсяг оперативної пам'яті, але також і деякі інші параметри — обсяг пам'яті, що витрачається на різні завдання, а також швидкість і тип пам'яті, що використовується.

 Дані про ОЗУ на Linux
Дані про ОЗУ на Linux

Як дізнатися скільки оперативної пам'яті на MacOS?

Як зазвичай, творці «яблучної» техніки подбали про комфорт користувачів: немає нічого простішого, ніж дізнатися скільки оперативної пам'яті на MacOS:

  • Увійдіть до меню «Apple» (натисніть на яблучко у верхній частині екрана)
  • Виберіть пункт меню «Про це Mac»
  • Знайдіть потрібну інформацію у вікні.

Дані про обсяг ОЗУ на Маку
Дані про обсяг ОЗП на Маку

Якщо Вам здається, що впоратися з комбінаціями клавіш та різними меню ПК – нездійсненне завдання, то Ви завжди можете скористатися спеціальними програмами, які допоможуть отримати всю необхідну інформацію про стан комп'ютера в два клацання мишею: AIDA64 (Everest), Piriform Speccy та інші утиліти допоможуть Вам у цьому. Однак, ми впевнені, що уважно прочитавши нашу статтю, Ви зможете легко знайти інформацію про те, скільки оперативної пам'яті встановлено на Вашому ПК.

Залишіть коментар, Ваша думка дуже важлива для нас!

Залишити відгук