Салатник — широка чаша для приготування і подання салатів. Зазвичай має круглу форму і високі стінки.
Піала — чаша меншого розміру для подання напоїв. Рідше може використовуватися для десертів, соусів і деяких гарячих блюд.
Традиційно салатники і піали виготовляють із скла і кераміки. Проте сучасний посуд може бути з пластика, металу, кришталевого скла і інших матеріалів.
Як вибрати матеріал
Основні різновиди матеріалів :
- Удароміцне скло. Цей матеріал отримують за допомогою додавання в звичайне скло полімерів. Після цього матеріал стає пластичнішим і міцнішим. Такі чаші добре переносять падіння з малої висоти і удари. Не дряпаються.
- Загартоване скло. При виробництві скло нагрівають приблизно до 700 °C, а потім відразу охолоджують холодним повітрям. У результаті скло придбаває стійкість до механічних ушкоджень і перепадів температури. Такі салатники і піали можна не боятися тримати в морозильнику, розігрівати в мікрохвильовій печі і застосовувати для подання гарячих блюд. Додатковий плюс: якщо чаша розіб'ється, осколки будуть не гострими і не зможуть ранити шкіру. Проте найчастіше осколки виходять дрібними, що утруднить процес прибирання.
- Кришталеве скло. На відміну від класичного кришталя не містить свинець. Тому цей матеріал безпечний для здоров'я. Зовнішніх відмінностей від звичайного кришталя немає — матеріал прозорий і ефектно грає на світлу. Сучасне кришталеве скло вважається матеріалом з середньою міцністю, це означає, що посуд може переносить удари і падіння з невеликої висоти. Також кришталеве скло екологічне, безпечне для здоров'я, добре переносить агресивні миючі засоби, а також зберігає прозорість і блиск впродовж десятків років.
- Кераміка. Керамічні вироби отримують з глини і її змішування з додатковими мінералами. Сучасний керамічний посуд в міру пористий, проте багато виробів все одно вбирають і зберігають на деякий час запахи їжі. Ключова гідність керамічних салатників — екологічність і безпека.
- Кам'яна кераміка. До складу можуть входити каолін, кварц, польовий шпат і інші аналогічні речовини. Після випалення посуд додатково покривають глазур'ю. В результаті вона придбаває підвищену міцність і стійкість до вологи. Високих температур такі чаші не бояться.
- Фарфор. Різновид кераміки з каоліну (білої глини). Посуд переносить удари і падіння з невеликої висоти. Дрібнопориста (тобто не вбирає сторонні запахи). Стійка до появи подряпин. Поверхня гладка і трохи глянсова.
- Пластик. Самий бюджетний варіант. У посуді використовується особливий харчовий пластик, що не робить негативного впливу на здоров'я.
Найбільш популярними і практичними вважаються салатники з удароміцного скла.
Додаткові характеристики
На що ще дивитися при виборі:
- Форма. Квадратні салатники компактніші і підходять для незвичайних блюд. Круглі більше універсальні.
- Глибина. Деякі чаші мають невисокі стінки. Певні салати зручніше подавати у більш високих місткостях. Наприклад, якщо використовується велика нарізка.
- Об'єм. В середньому діаметр чаш варіюється від 15 до 30 см
- Чи можна мити в посудомийній машині. Деякі покриття можуть постраждати від гарячої води і агресивних миючих засобів.
- Чи можна ставити в мікрохвильову піч. Певні матеріали не переносять нагріву в мікрохвильовій печі. Наприклад, до таких відноситься пластик.
У каталозі представлені тільки відомі і якісні виробники, продукція яких має усі необхідні дозволи і сертифікати. Наприклад, серед компаній такі бренди як ARCOROC, Ager, Eclat, Luminarc і WESTHILL. Багато хто з них користується великою популярністю в європейських країнах, наприклад, французька торгова марка Luminarc.