Різниця між краплинною разморозкой і сухий в холодильниках і морозилках
mobileplanet.ua
Холодильник — обов'язковий атрибут будь-якого сучасного домогосподарства. Технології холодильного устаткування динамічно розвиваються і удосконалюються, пропонуючи споживачеві усі нові і нові рішення і технології. Якщо ви шукаєте інтернет-магазин Холодильники у Львові і бажаєте купити недорого Холодильники зі складу за хорошою ціною від постачальника - рекомендуємо ознайомитися з асортиментом нашого каталогу.
Який тип холодильників кращий – краплинний або No Frost?
Холодильник — обов'язковий атрибут будь-якого сучасного домогосподарства. Технології холодильного устаткування динамічно розвиваються і удосконалюються, пропонуючи споживачеві усі нові і нові рішення і технології.
Один з найскладніших виборів, який стоїть перед покупцями — холодильник з якою технологією охолодження прийнятніший? На даний момент в сегменті побутової холодильної техніки домінує дві технології: краплинна технологія і NoFrost.
Для того, щоб дати точні орієнтири при виборі техніки, слід детальніше розібратися в обох технологічних рішеннях, їх перевагах і недоліках.
У чому відмінність технологій?
Більшість сучасних холодильників виготовляються на базі двох технологій: краплинною і No Frost. Щоб розібратися в їх особливостях — вивчимо принципи їх роботи.
Краплинна система охолодження
Принцип роботи системи закладений в самій її назві, що походить від слова «крапля». При приміщенні в холодильник теплих продуктів, з їх поверхні починає активно випаровуватися волога, утворюючи конденсат. Конденсат водяної пари, що утворився при охолодженні, осідає на задній поверхні холодильної камери, де розташована спеціальна панель — випарник.
В процесі конденсації на випарнику утворюються краплі конденсату, які стікають вниз на дно холодильної камери і далі, через спеціальний отвір — у окрему ємність в піддоні, звідки потім випаровуються через якийсь час.
Іноді, коли охолодження холодильної камери йде особливо інтенсивно або потужності бракує, волога не устигає стікати вниз і замерзає на випарнику, утворюючи наріст льоду і снігу. Напевно, багато хто з вас бачив таке явище в холодильниках старого виробництва, адже практично усі вони виготовлялися на основі краплинної технології.
Ще одна особливість краплинної технології — часте засмічення зливного отвору, розташованого внизу холодильної камери. Тоді там утворюється неприємна калюжа, яка іноді витікає з холодильника.
No Frost
Система No Frost радикально відрізняється від краплинної. Зрозуміло, переклад назви «Без морозу» не відбиває суть роботи технології — мороз там, звичайно ж, є присутнім. Є зважаючи на відсутність льоду і сніги, які такі характерні для холодильників і морозилок, грунтованих на краплинній системі.
Це досягається за допомогою спеціальної системи циркуляції повітря, за допомогою якої функція видалення конденсату покладена на агрегати, сховані усередині корпусу холодильника.
Це дозволяє уникнути виникнення наростів з льоду і калюж конденсату в холодильній камері. Усередині холодильника завжди циркулюватиме холодне сухе повітря.
Переваги і недоліки технологій охолодження
Обидві системи охолодження мають свої переваги і недоліки, від дотримання балансу яких залежить вибір споживача.
Краплинна технологія
Недоліки:
- У холодильній камері, працюючій на основі краплинної системи, постійно утворюються нарости льоду, тому її необхідно періодично розморожувати;
- Якщо забивається зливний отвір, що трапляється досить часто, то утворюється неприємна калюжа з конденсату внизу холодильника;
- Якщо робота холодильника налагоджена неправильно, то конденсат інтенсивніше осідатиме на випарнику, і доведеться проводити розморожування набагато частіше;
- У нижній частині холодильника температура повітря набагато нижча, ніж у верхній. Це може вплинути на збереження продуктів.
Переваги:
- В порівнянні з іншими технологіями охолодження, холодильники на основі краплинної системи дещо економічніші, завдяки меншій кількості працюючих агрегатів в системі;
- Низький рівень шуму під час роботи;
- Значне поширення технології по всьому світи і, як наслідок — багатий вибір різноманітних моделей холодильників, які на ній грунтовані;
- Завдяки меншій кількості агрегатів, об'єм холодильної камери дещо більше, ніж в холодильниках, грунтованих на інших системах охолодження.
No Frost
Недоліки:
- Вартість холодильників, грунтованих на технології No Frost дорожче, ніж краплинних;
- Об'єм холодильної камери таких холодильників дещо нижче із-за необхідності розміщення в корпусі додаткових агрегатів;
- Більш високий рівень шуму, який створює вентилятор;
- Такі системи споживають більше електроенергії через більшу кількість агрегатів, які видаляють з повітря конденсат, що вимагає значних витрат енергії.
Переваги:
- У такій холодильній камері не виникає ефект конденсату, що осідає, як наслідок — немає наростів з льоду і снігу і такий холодильник не вимагає постійного розморожування;
- На відміну від холодильника, грунтованого на краплинній системі, холодильник на технології No Frost треба розморожувати максимум раз на рік;
- Охолодження продуктів в холодильній камері і заморожування в морозилці відбувається максимально швидко;
- Такий холодильник дуже швидко охолоджує повітря, яке потрапляє у всередину при відкриванні дверей;
- Морозильні камери, грунтовані на системі No Frost, працюють максимально ефективно.
Трапляється, що споживачі помічають на стінках холодильної камери конденсат і прагнуть відразу ж звинуватити виробника в обмані. Насправді, конденсат може виникати у тому випадку, якщо вентилятор не працює, а в холодильну камеру проникає тепле повітря. Наприклад, такий ефект можливий, якщо довго тримати дверці холодильника відкритої.
Уся правда про систему No Frost
Поява будь-якої нової технології завжди зв'язана з поширенням безлічі чуток, як правило — далеких від істини. Технологія No Frost не є виключенням. Проте, досвід використання таких холодильників швидко розвінчує такі чутки. Перерахуємо найбільш відомі з них.
- Холодильник з повітрям без вологи несе шкоду для здоров'я
Критики технології говорять, що для досягнення сухості повітря застосовується особливий холодагент, який небезпечний для організму людини. Це неправда. У таких холодильниках використовується такі ж холодагенти, як і в краплинних.
Різниця полягає не в речовині для охолодження, а в конструкції, в якій реалізований принцип видалення зайвого конденсату і обдування холодильної камери з нагнітанням повітряного струменя за допомогою вентилятора. При цьому холодагент просто не може потрапити в повітря, оскільки знаходиться в герметичній місткості.
- Система No Frost створює нестерпний шум?
Такі холодильники дійсно створюють більше звуку із-за наявності додаткових агрегатів. Проте, сучасні моделі оснащуються якісний звукоізоляцією, із-за якої їх робота практично не чутна споживача і не приносить ніякого дискомфорту.
- Холодильники No Frost споживають значно більше енергії
Дійсно, такі моделі дещо енергоємніші із-за необхідності забезпечувати енергією роботу вентилятора, який нагнітає охолоджене повітря в холодильну камеру, проте різниця, насправді невелика.
- Усі холодильники No Frost мають маленьку камеру
Із-за особливостей конструкції, більшої, ніж в краплинній системі, частина об'єму холодильника відводиться для охолоджувальної системи. Відповідно, усі камери в холодильниках з системою No Frost трохи менше. Проте, є і великі холодильники, грунтовані на цій технології.
- Холодильник з системою No Frost взагалі ніколи не треба розморожувати
Звичайно, на відміну від краплинних холодильників, система No Frost не створює нарости з брил льоду і не вимагає постійного розморожування. Проте іноді в цілях гігієни це треба робити. Періодичність, можливо — один раз в рік.
- При зберіганні продуктів в холодильнику з системою No Frost вони швидко висихають і наповнюються неприємними запахами
Так, при постійному обдуванні конденсат видаляється з повітря, а також — віддаляється вода з вологих поверхонь. Це просто закони фізики. Для того, щоб продукти не висихали, варто зберігати їх в герметичній упаковці.
Також сумнівним являється твердження, що продукти наповнюються неприємними запахами. Насправді —це суміш запахів від усіх продуктів, які знаходяться в камері. Просто вони, поширюються повітряним струменем і змішуються. Для того, щоб цього не відбувалося — бережіть усі продукти в упаковці.
Які чинники врахувати при виборі холодильника з системою No Frost
Вибираючи холодильник, працюючий на системі No Frost, радимо враховувати такі характеристики:
- Рівень шумоізоляції. Як правило, вимірюється в децибелах. Ця інформація доступна в технічній документації і її можна подивитися при виборі техніки;
- Якість енергоспоживання. Рекомендуємо вибирати холодильники, стандарту споживання ААА або АА;
- У морозилці має бути передбачена система сухого заморожування. Це значно розширює функціонал холодильника;
- Звичайно, слід потурбуватися, щоб зблизька був сервісний центр виробника холодильника для зручності ремонту і гарантійного обслуговування.