Перевага індукційних плит над електричними і склокерамічними
mobileplanet.ua
Приготування їжі — це постійний і необхідний процес, який завжди займає багато часу у хазяйок. Якщо ви шукаєте інтернет-магазин Плити у Львові і бажаєте купити недорого Плити зі складу за хорошою ціною від постачальника - рекомендуємо ознайомитися з асортиментом нашого каталогу.
Приготування їжі — це постійний і необхідний процес, який завжди займає багато часу у хазяйок. Сьогодні багато хто намагається використати для приготування їжі більше функціональні прилади, які відрізняються поліпшеним функціоналом, безпекою і високою температурою нагріву.
Вітчизняні і зарубіжні виробники, що наповнюють сучасний ринок, пропонують два прогресивні варіанти кухонних приладів : індукційні і склокерамічні. Поговоримо про те, які достоїнства, недоліки і відмінності у кожного виду виробів.
Проведемо детальний аналіз їх практичних і конструктивних відмінностей, щоб при купівлі зробити правильний вибір, з урахуванням рівня безпеки і часу зайнятості хазяїв.
Принцип роботи кухонних плит
Сучасні варильні панелі кардинально відрізняються один від одного. У них різний принцип роботи, що пов'язано з конструктивними особливостями цих виробів і способом нагріву конфорок.
Індукційні прилади
Головним принципом дії електромагнітних панелей є використання для нагріву магнітних вихрових потоків. При цьому панель взагалі не нагрівається, розігрівається тільки дно посуду і розташована в ній їжа, призначена для приготування.
Потужність нагріву кожної конфорки можна регулювати, змінюючи частоту електромагнітного вихору за допомогою спеціальних регуляторів, розташованих на панелі.
Треба враховувати, що відсоток ККД досягає 90что дає істотну економію електроенергії і скорочує час, необхідний для приготування їжі.
На сьогодні електромагнітні плити є найбільш ефективними і затребуваними серед цієї категорії побутової техніки.
Склокерамічні панелі
За своїм принципом дії кардинально відрізняються від роботи простих традиційних електроплит. У сучасних склокерамічних апаратів трубчасті нагрівальні елементи розташовані безпосередньо під робочою панеллю, що призводить до швидкого нагріву дна посуду і її вмісту.
Розрізняють декілька видів виробів :
- Одноконтурні.
- Двоконтурні, з контролем рівня нагріву.
Матеріалом для виготовлення склокераміки є циран. Це унікальний сплав, що має високу міцність і невеликий показник теплового розширення. Це означає, що при попаданні на гарячу площину холодної води, не з'являться тріщини або ушкодження. Може витримувати значне вагове навантаження до 25 кг, виробник гарантує термін експлуатації до 15 років.
Усі моделі оснащені галогенними конфорками або кругами типу High Light. Нагрів відбувається за допомогою тенов або спеціальної нагрівальної стрічки.
Принцип роботи дуже простий:
- тэнами нагрівається певний варильний круг;
- потім температура передається на дно каструлі;
- їжа, що знаходиться усередині, нагрівається і відбувається процес приготування.
Прилади мають конфорки з великим діаметром, призначені для приготування їжі в посуді великого об'єму, що актуально для їдалень, кафе, ресторанів. Для побутових потреб популярні конфорки з маленьким діаметром, які використовуються для невеликих кухонних каструль, сковорідок або чайників.
Склокерамічна панель ефективніша і економічніша, чим традиційна електроплита, оскільки нагрів відбувається тільки в області конфорки, інша площина залишається теплою.
Перед покупцями, що бажають придбати нову кухонну плиту, коштує альтернатива вибору між електромагнітними і склокерамічними варіантами. Тільки порівнюючи загальні і технічні показники цих продуктів, можна зробити правильний вибір і купити найбільш функціональний пожежобезпечний пристрій.
Порівняльний аналіз
При порівнянні загальних параметрів двох прогресивних кухонних приладів для приготування їжі, отримуємо наступні дані:
- Індукційний апарат доведе воду до кипіння за 3-4 мін, а склокераміка — за 6-7 хвилин.
- Електромагнітна плита гріє тільки посуд, а кераміка частково обігріває довкілля.
- Для вихрових апаратів не потрібний візуальний контроль процесу приготування їжі, досить задати потрібні параметри за допомогою регулятора, а за керамікою треба постійно наглядати, щоб їжа не пригоріла.
- Електромагнітна плита дає істотну економію часу і електроенергії, а склокераміка готує довше і використовує більше електрики.
Далі розглянемо достоїнства і недоліки кожного виду виробів. Про це необхідно знати кожному покупцеві, перш ніж зупинити свій вибір на тій або іншій варильній конструкції.
Технічні характеристики індукційної панелі
До позитивних чинників вихрових приладів можна віднести наступні показники:
- високу економічність;
- показник ККД складає 90/li>
- моментальне розігрівання посуду;
- короткий час приготування їжі;
- абсолютну безпеку;
- просту прибирання;
- можливість автономної роботи за допомогою таймера;
- автовідключення при порожньому посуді;
- не включається при випадковому попаданні дрібних предметів;
- має широкий спектр режимів перемикання;
- пожежну безпеку.
Найважливішою перевагою електромагнітної панелі є відсутність парникового ефекту, який неминучий при приготуванні їжі на звичайних кухонних електроплитах.
Серед негативних сторін можна назвати наступні чинники:
- варити можна тільки в спеціальному посуді з феромагнітного сплаву;
- плита не реагуватиме на маленьку каструлю;
- поряд з виробом не можна розміщувати іншу побутову техніку;
- в процесі роботи чутний невеликий гул.
Значним недоліком індукційних виробів є їх висока ціна, але внаслідок економічності енергоресурсів, самоокуповування станеться впродовж декількох місяців.
Характеристики склокераміки
До достоїнств цих виробів можна віднести наступні якості:
- високу термостійкість, температура нагріву може досягати 600 гр. З;
- стійкість до механічних ушкоджень, подряпин і сколам;
- економічність витрати електроенергії;
- швидке охолодження після відключення;
- можливість контролю зони нагріву за допомогою регуляторів залежно від об'єму посуду;
- можна користуватися будь-якою каструлею, окрім алюмінієвої або пластмасової;
- відрізняються високою пожежною безпекою;
- є захист від дітей.
Недоліками є наступні важливі чинники:
- за варильною панеллю потрібний спеціальний ретельний відхід;
- для вологого прибирання можна використати тільки спеціальні миючі засоби без абразивів;
- використати можна тільки каструлі, які мають рівне плоске дно;
- неприпустимо використати пластмасові і алюмінієві сковороди;
- висока чутлива до точкових ударів, від ненавмисного падіння гострого ножа може розколотися.
Одним з найбільш суттєвих недоліків склокераміки є її висока ціна при обмеженому наборі функцій.
Перш ніж купувати один з варіантів варильної панелі, треба врахувати усі їх достоїнства і знати про недоліки.
Як вибрати кухонну плиту
При купівлі приладу для приготування їжі необхідно враховувати наступні чинники:
- Рівень професійної зайнятості хазяїв і можливість правильного догляду за приладом.
Якщо хазяйка повністю зайнята на роботі і для домашніх справ у неї мало часу, то краще купувати вихрову модель. За таким пристроєм не потрібний особливий відхід, може працювати автономно, їжа готується дуже швидко.
При використанні склокерамічних виробів потрібний час, спеціальний посуд і особливий відхід. Дозволити собі це може тільки домогосподарка, яка постійно знаходиться удома, щоб стежити за процесом приготування блюд.
- Зовнішній дизайн приладу.
Електромагнітні моделі виглядають модно і стильно, особливо в сучасному інтер'єрі або квартирі-студії, де недопустимий парниковий ефект. Склокерамічні вироби добре використати в приватному будинку, де є хороший витяг.
- Безпека експлуатації.
Індукційні моделі мають захист від дітей, перегрівання і самозаймання. Це свідчить про високу безпеку цих пристроїв.
Фахівці радять придбавати кухонну плиту, яка відповідатиме усім вимогам і запитам покупця.
Краще купувати облаштування відомих, перевірених часом брендів, продукція яких зарекомендувала себе високою якістю і тривалим терміном експлуатації.